Mieszkanie
dla Seniora

Program Senior


W 2010 roku Poznańskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego sp. z o.o. w ramach programu „Mieszkanie dla Seniora” wybudowało Środowiskowy Dom Emeryta przy ul. Drewlańskiej 10. Za tę inwestycję Spółka otrzymała nagrodę III stopnia w konkursie „Budowa Roku 2010” oraz III miejsce w konkursie „Towarzystwo Budownictwa Społecznego Partnerem Mieszkańca”. Była to druga inwestycja PTBS przeznaczona dla seniorów. Rok wcześniej Spółka zrealizowała inwestycję przy ul. Grabowej 22.

Obie inwestycje powstały w ramach miejskiego programu „Seniorzy” wpisanego do „Planu Rozwoju Miasta Poznania na lata 2005–2010” w ramach priorytetu „Obywatelski Poznań”.

Drewlańska 10


ŚRODOWISKOWY DOM EMERYTA

Inwestycja powstała w ramach programu „Mieszkanie dla Seniora”. W budynku znajduje się 68 samodzielnych mieszkań, z czego 40 to mieszkania jednopokojowe, 25 – dwupokojowe, a 3 – trzypokojowe. Do potrzeb osób niepełnosprawnych przystosowano 50 z nich. Na parterze budynku znajdują się gabinety: lekarski oraz zabiegowy, a w kondygnacji podziemnej hala garażowa dla mieszkańców.

W sąsiedztwie znajdują się sklepy, kościół, basen, biblioteka, ogródki działkowe, przychodnie lekarskie, apteki, a także pętla autobusowa. ŚDE położony jest również w bezpośrednim sąsiedztwie rezerwatu przyrody Żurawiniec – cichym i spokojnym zakątku – co jest dodatkowym atutem dla starszych osób stroniących od zgiełku. Inwestycja była realizowana w terminie od marca 2009 r. do września 2010 r.

Udogodnienia


Z uwagi na charakter budynku większość mieszkań dostosowano do potrzeb osób niepełnosprawnych, wyposażając je w instalację przyzywową, pochwyty łazienkowe czy brodziki posadzkowe. W większości mieszkań zastosowano rozwiązania eliminujące progi i różnice poziomów podłogi.

W części wspólnej budynku zaprojektowano szerokie i wygodne korytarze z poręczami oraz szerokie drzwi umożliwiające mieszkańcom swobodną komunikację. Znajdują się tu też trzy windy, w tym jedna dostosowana do przewożenia osób w pozycji leżącej.

Na korytarzach każdej z kondygnacji zastosowano wykładzinę podłogową innego koloru, co ułatwia seniorom orientację. Komunikacja w budynku została zaprojektowana w sposób umożliwiający kontakt między mieszkańcami bez wychodzenia na zewnątrz budynku.

W każdym segmencie budynku i na każdej kondygnacji zaplanowano miejsca integracyjno-wypoczynkowe, a wewnętrzny dziedziniec przeznaczono do wypoczynku na świeżym powietrzu. Przed wejściem usytuowano szachownicę do gry z dużymi figurami.